والیبال (به انگلیسی: Volleyball) یک ورزش تیمی و ششمین ورزش محبوب و گسترده‌ترین ورزش در بعضی کشورهای جهان است که در آن بازیکنان در دو تیم شش نفره، در دو سوی توری قرار می‌گیرند و تلاش می‌کنند تا طبق قوانین بازی، توپ را از روی تور در زمین تیم مقابل فرود آورند. طول زمین والیبال ۱۸ متر و عرض آن ۹ است. هرتیم حداقل باید ۳ ست (یا دست) از ۵ پنج ست بازی را ببرد، تا بتواند پیروز مسابقه شود.

بر اساس اطلاعات کمیته المپیک، بازی والیبال بالاتر از فوتبال، تنیس و دیگر ورزش ها محبوب ترین ورزش بازی های المپیک است. ورزش والیبال قهرمانی جهان قدیمی ترین و مهمترین رویداد والیبال بعد از بازی های المپیک است که هر چهار سال یک بار با شرکت تیمهای ملی والیبال مردان و زنان برتر جهان در یکی از کشورهای دنیا برپا میشود . همچنین ، جام جهانی، لیگ جهانی و جام بزرگ قهرمانان جهان به ترتیب معتبرترین تورنمنت های ورزش والیبال در دنیا هستند. لیگ های متعددی از جمله لیگ سری آ و پرو آ در کشورهای مختلف بوجود آمده اند که جزء مسابقات داخلی آن کشور محسوب میشوند.

 

پیشینه

ویلیام مورگان
بازی والیبال، در اصل به نام مینتونت، در سال ۱۸۹۵ (میلادی) توسط ویلیام مورگان پس از گذشت چهار سال از اختراع بسکتبال، ابداع شد. مورگان فارغ‌التحصیل کالج اسپرینگفیلد ماساچوست، والیبال را با ترکیبی از بسکتبال، بیس بال، تنیس و هندبال طراحی کرد. اولین تور والیبال، که قرض گرفته‌شده از ورزش تنیس بود، فقط کمتر از ۱ متر (۳ فوت) ارتفاع داشت.[۳] در ۷ ژوئیه ۱۸۹۶ (میلادی)، اولین بازی رقابتی والیبال انجام شد.

 

کارگران انجمن مسیحیان مردان جوان (YMCA)، بازی را از هولیوک، ماساچوست به مدارس میسیونری آمریکا در آسیا بردند. والیبال به سرعت در آسیا به ورزش بسیار محبوب تبدیل شد و به‌عنوان ورزشی از بازی‌های شرقی در اوایل سال ۱۹۱۳ (میلادی) تبدیل شد. والیبال هم‌چنین در روسیه نیز محبوب شد. هنگامی که رقابت‌های بین‌المللی به‌طور منظم در سال ۱۹۵۰ (میلادی) آغاز شد، روسیه تیم برجسته‌ای از این رقابت‌ها بود. در طول جنگ جهانی اول، نیروهای ایالات متحده، والیبال را به اروپا معرفی کردند.

 

در سال ۱۹۱۶، انجمن مسیحیان مردان جوان که دانش‌آموزان کالج اسپرینگفیلد ماساچوست بودند، موفق به القای انجمن ورزشی قدرتمندی در دانشگاه شدند که به انتشار قوانین و مجموعه‌ای از مقالات مرتبط با والیبال می‌پرداخت، و کمک قابل توجهی به رشد سریع والیبال در میان دانشجویان جوان دانشگاه می‌کرد. در سال ۱۹۱۸، تعداد بازیکنان هر تیم از نه نفر به شش نفر محدود شد، و هم‌چنین در سال ۱۹۲۲، تعداد مجاز برای بازی با توپ در طرف به حداکثر سه عدد تغییر کرد.[۷][۸] در طول سال‌های بعد مشخص شد که قوانین استاندارد برای مسابقات بازی مورد نیاز است، و در نتیجه در سال ۱۹۲۸ (میلادی) سازمان انجمن والیبال ایالات متحده (USVBA) تشکیل شد.

 

تا اوایل ۱۹۳۰ (میلادی)، والیبال بیشتر یک بازی برای گذراندن اوقات فراغت و تفریح و سرگرمی بود، و فقط چند فعالیت در محدودهٔ رقابت‌های بین‌المللی وجود داشت. هم‌چنین قوانین مختلفی از این بازی در قسمت‌های مختلف جهان وجود داشت. با این حال، بسیاری از کشورها در مسابقات قهرمانی ملی به رقابت با یکدیگر می‌پرداختند (به‌عنوان مثال در شرق اروپا که بازی به سطح استاندارد قابل توجهی رسیده بود).

 

دو سال بعد از ایجاد سازمان انجمن والیبال که بعدها به والیبال آمریکا تغییر نام کرد، اولین بازی والیبال ساحلی دو نفره در جهان برگزار شد؛ که باعث به وجود آمدن انجمن والیبال ساحلی در سال ۱۹۶۵ (میلادی) در کالیفرنیا شد. قبل از آن، در سال ۱۹۴۷ (میلادی) فدراسیون بین‌المللی والیبال یا به اختصار اف‌آی‌وی‌بی (FIVB) تأسیس شد. بازیکنان حرفه‌ای نیز تحت نظارت والیبال حرفه‌ای آمریکا (AVP) در سال ۱۹۸۳ (میلادی) درآمدند. در طول بازی‌های المپیک تابستانی ۱۹۸۴، ورزشکاران مرد و زن آمریکایی مدال طلا و نقره مسابقات والیبال داخل سالنی را کسب کردند. سپس در سال ۱۹۹۶ (میلادی)، والیبال ساحلی دو نفره رسماً وارد بازی‌های المپیک شد.


والیبال ایران
لیگ برتر والیبال ایران به همت استاد ابراهیم نعمتی اولین داور جهانی والیبال ایران در سال 1354 تحت عنوان جام پاسارگاد در زمان ریاست فرهاد مسعودی (رئیس وقت فدراسیون والیبال ایران) با شرکت 12 تیم در یک گروه آغاز و تیم دخانیات تهران، قهرمان شد.

 

این جام در سال 1355 با همان تعداد تیم ادامه یافت که این بار استقلال تهران، قهرمان شد. در سال 1356 مسابقات با شرکت 10 تیم آغاز که به سال 1357 نیز کشیده شد و استقلال بار دیگر بر سکوی اول تکیه زد. در سال 1357 با اوج گیری انقلاب اسلامی ایران تشکیلات ورزش و والیبال دستخوش تغییراتی شد و لیگ برتر در دستور کار قرار نگرفت.

 

بالاخره در اواخر سال 1368 با انتصاب محمدرضا یزدانی خرم به ریاست والیبال از سوی دکتر حسن غفوری فرد، رئیس وقت سازمان تربیت بدنی تحولات اساسی در ساختار والیبال به وجود آمد و لیگ برتر والیبال توسط سیدرضا هدایتی، هفتمین داور جهانی والیبال که مسئول اجرایی لیگ برتر شده بود، راه اندازی شد. در سال 1368 اولین دوره جام حذفی باشگاه های والیبال ایران در زمان پرویز خاکی رئیس وقت فدراسیون والیبال انجام گرفت که استقلال تهران با غلبه بر تیم گنبد قهرمان شد. دوران ریاست پرویز خاکی از سال 1366 تا 1368 بود و مسابقات والیبال ایران به صورت استانی انجام می شد که تهران قهرمان سه دوره لقب گرفت.

 

از سال 1369 لیگ برتر والیبال با شرکت 10 تیم تحت عنوان جام فجر شروع شد و تا سال 1377 که با این نام انجام می شد هر سال تعداد تیم ها به صورت عجیبی زیاد یا کم می شد. 8 تیم، 14 تیم، 7 تیم، 9 تیم و… تا اینکه در سال 1383 مسابقات با حضور 18 تیم انجام شد.

 

 

ورزش والیبال ایران
انواع مسابقات والیبال
شما می توانید روی چمن، شن و ماسه یا آسفالت بازی کنید و از روش امتیازگیری به صورت رالی یا خطای سرویس استفاده کنید. شما همچنین می توانید بازی را با سه گیم (ست) یا پنج گیم تمام کنید و امتیازهای هر گیم را به دلخواه خود بین 15، 25، 30 یا هر عدد دیگری انتخاب کنید.

 

شروع بازی والیبال
بازی والیبال با سرویس زدن توپ توسط یک تیم شروع می شود. هر تیم برای عبور دادن توپ حق دارد تا سه ضربه متوالی به توپ بزند و آن را حواله زمین حریف کند. یک بازیکن نمی تواند هر سه ضربه را بزند، بلکه فقط می تواند دو بار به توپ ضربه بزند، البته باید بین این دو ضربه نفر دیگری از تیمش به توپ ضربه بزند. (ضربات یک بازیکن نمی تواند پیاپی باشد). این سه تماس می تواند یک پاس، آبشار و ضربه باشد، اما می تواند هر سه تماس به صورت سه پاس یا هر ترکیب دیگری از انواع ضربات انجام شود. هر رالی (والی) تا وقتی که توپ با زمین برخورد کند، یا یکی از قوانین بازی نقض شود، ادامه خواهد داشت.

 

شروع بازی والیبال 

شروع بازی والیبال و انواع مسابقات آن 
چند خطا در بازی والیبال
• 1.توپ در هنگام عبور از روی تور، نباید تور یا آنتن را لمس کند.

• 2. اگر هنگام سرویس زدن پای سرویس زننده روی خط عرضی (خط سرویس) قرار بگیرد. (باید پشت خط قرار بگیرد و خط را لمس نکند.)

• 3. تیمی که بیش از سه بار با توپ تماس داشته باشد. البته دفاع به عنوان تماس در نظر گرفته نمی شود.

• 4. نگه داشتن توپ یا با فشار هل دادن توپ خطا محسوب می شود و نباید بازیکن توپ را بیش از لحظه ای نگه دارد.

• 5. توپ در خارج از ناحیه آنتن عبور کند. چون باید توپ از بالای تور و بین دو آنتن طرفین تور عبور داده شود.

• 6. توپ دو بار با بازیکنان یک ردیف تماس پیدا کند، مگر اینکه اولین تماس ضربه دفاع باشد.

 

برنده مسابقه والیبال
تیمی که بر طبق قوانین بازی بیشترین تعداد امتیازات را بگیرد، برنده بازی است. تیم برنده باید حداقل دو امتیاز بگیرد. تیمی که در یک گیم برنده می شود، به طرف دیگر زمین منتقل می شوند، یعنی دو تیم در دو طرف زمین جابجا می شوند. گیم بعدی با امتیاز صفر بر صفر شروع می شود و دوباره بازی را از سر می گیرند. در مسابقه پنج گیمی تیمی برنده محسوب می شود که سه گیم (ست) را برنده شود.


قوانین و مقررات والیبال
▪ تعداد کل بازیکنان هر تیم:12 نفر.

▪ تعداد بازیکنان داخل زمین:6 نفر.

▪ تعداد کل داوران:10 نفر (یک داور بالا، یک داور پائین و یک داور ذخیره- 4 داور خط و یک داور خط ذخیره- یک نویسنده و یک کمک نویسنده.)

▪ اندازه زمین:طول 18 متر و عرض 9 متر.

▪ نِت (تور):برخورد توپ به لبه تور اشکال ندارد و خطا نیست.

▪ مقدار باد توپ:معمولاً با فشار انگشتان شصت بر روی توپ مشخص می شود.

▪ وزن و رنگ توپ:وزن توپ 260 گرم است و تا 10 گرم کمتر یا بیشتر اشکال ندارد و رنگ آن مخلوطی از زرد و آبی و سفید می باشد. (استاندارد فدراسیون جهانی)

▪ شروع بازی:شروع بازی به وسیله سکه توسط داور قرعه کشی می شود تا یک تیم زمین و تیم دیگر توپ را انتخاب کند.

▪ زمان بازی:5 گیم بصورت رالی، 4 ست با نتیجه 25 امتیاز و ست آخر با نتیجه 15 امتیاز می باشد. (البته در مسابقات مدارس 3 گیم می باشد.)

▪ تعداد استراحت:در امتیاز 8 و 16، اولین تیمی که به این امتیاز رسید یک استراحت فنی به مدت یک دقیقه به هر دو تیم داده می شود. هر تیم به غیر از استراحت فنی دارای 2 استراحت 20 ثانیه ای می باشد.

▪ روش تعویض بازیکنان:داور ابتدای خط یک سوم رو به تور می ایستد و همانجا بازیکن ورودی، تابلوی شماره تعویض را به بازیکن خود می دهد. (در قسمت یک سوم زمین)

▪ تعداد تعویض:هر تیم 6 تعویض می تواند داشته باشد. مثلاً اگر بازیکن شماره 5 به جای بازیکن شماره 8 وارد زمین شد، در تعویض بعدی حتماً 8 باید به جای 5 وارد زمین شود (یک رفت و یک برگشت).

▪ شماره بازیکنان:از 1 الی 15 (البته در مسابقات جوانان شماره بالاتر اشکال ندارد).

▪ طریقه زدن توپ (سرویس):سرویس از پشت خط عرضی و با سوت داور زده می شود و باید توپ از دست جدا شود.

▪ پهنای خطوط:پهنای خطوط زمین والیبال 5 سانتی متر می باشد.

▪ اخطار:برای اخطار داور کارت زرد به بازیکن نشان می دهد و یک امتیاز هم به تیم مقابل تعلق می گیرد و اگر سرویس هم داشته باشند به تیم مقابل واگذار می شود.

▪ اخراج و جریمه آن:داور کارت قرمز نشان می دهد و بازیکن یک ست اخراج می شود. و تیمی که اخراجی داشته، یک امتیاز از دست می دهد و بازیکن اخراج شده باید روی صندلی پشت نیمکت ذخیره ها بنشیند.

▪ ارتفاع تور تا زمین:برای بزرگسالان در بخش مردان 43/2 متر و در بخش زنان 24/2 متر می باشد.

▪ بازی مساوی:نتیجه تساوی برای مسابقه والیبال وجود ندارد و اگر امتیاز هر دو تیم در یک ست 24 یا 14 شود، بازی ادامه خواهد داشت تا اینکه یک تیم با اختلاف 2 امتیاز برنده شود.

▪ لیبرو:لیبرو بازیکنی است که رنگ پیراهنش با بقیه هم تیمی هایش متفاوت است و فقط می تواند توپ را جمع کند و پاس بدهد اما حق سرویس و آبشار را ندارد و تعویضش در ورقه نوشته نمی شود و وقتی در منطقه 5 قرار داشت، موقع چرخش بیرون می رود و با بازیکنان مناطق 1-6-5 می تواند تعویض شود.

▪ ابعاد تور:تور والیبال 5/9 متر طول و یک متر عرض دارد و ابعاد سوراخ تور 1x1 سانتی متر می باشد و همچنین طرفین تور 25 سانتی متر خارج از خط می باشد.


وسایل مورد نیاز ورزش والیبال :

لباس :

لباس والیبال ، بلوز آستین کوتاه یا بدون آستین به همراه شورت ورزشی است . میزان بلندی بلوز و شورت بسته به سلیقه ی شرکت تولید کننده ی آن متفاوت است .البته ، دختران ایرانی با شلوار ، بلوز آستین بلند و مقنعه در مسابقات شرکت می کنند . با توجه به جدا بودن محل بازی تیم ها از یکدیگر ، هر تیم می تواند رنگ دلخواه خود را انتخاب کند ؛ حتی رنگ مشابه با تیم حریف . فقط رنگ بلوز لیبرو باید با لباس هم تیمی هایش متفاوت باشد .

توپ والیبال:
توپ والیبال از چرم مصنوعی ساخته می شود . وزن توپ والیبال 280 گرم است . فشار هوای داخل توپ باید 3 / 0 کیلوگرم بر سانتی متر باشد .

زمین و تور والیبال:
زمین والیبال در هر دو بخش مردان و زنان 18 متر طول و 9 متر عرض دارد . تور در وسط این زمین قرار می گیرد و دو تیم را از هم جدا می کند . ارتفاع تور برای مردان 43 / 2 و برای زنان 24 / 2 متر است.


مناطق زمین والیبال:
– منطقه 2:قسمت زیر تور طرف راست زمین.

– منطقه 1:پشت منطقه 2 قسمت عقب زمین.

– منطقه 3:قسمت زیر تور وسط زمین.

– منطقه 6:پشت منطقه 3 زمین.

– منطقه 4:قسمت زیر تور طرف چپ.

– منطقه 5:پشت منطقه 4 در قسمت عقب زمین.

 


حرکت توپ در هوا (والی)
پاس بالای سر، یکی از مشخص ترین عملیات والیبال است.

هرگز نباید به توپ مشت زد، بلکه باید آن را با دو دست پاس داد.پاس دادن از عقب نیز نشان دهنده همین عمل است.

پاس دادن، ست زدن و فرستادن توپ های بلند از بالای تور صورت می گیرد.

حرکت توپ در هوا در پرتاب آرام توپ از بالای تور اجرا می شود.

اگر قبل از تماس با توپ دست ها دور شوند، توپ به وسط پیشانی برخورد خواهد کرد.

همیشه باید به توپ نگاه کرد. ابتدا پاها را حرکت داده، آن ها را خم کرده و بدن را در زیر توپ قرار داد. به منظور حفظ تعادل و توازن یکی از پاها را به آرامی در جلوی پای دیگر قرار داده، زانوها را خم کرده و سپس باید تمام بدن را راست کردبه عنوان یک قانون کلی شست ها را در حالت اشاره به طرف عقب و بینی نگهدارید. بازوها را راحت قرار داده و تا آن جایی که امکان دارد حرکات را بسیار ساده انجام داد. شصت و دو انگشت اول به این عمل قدرت بخشیده و بقیه انگشتان به آن جهت می دهند.

بهترین و معمول ترین مرحله والیبال (حرکت توپ در هوا) می باشد. برخی معتقدند که برای شروع تمرینات می توان از بادکنک استفاده کرد. تمرین پرتاب توپ پس از پرش برای گرفتن آن بسیار موثر است و مفید. البته همیشه پس از رسیدن توپ به نقطه اوج این عمل را انجام دهید.

 

 

تغییرات مقررات بازی والیبال:
1917:امتیازهای هر گیم از 21 به 15 تغییر کرد.

1920:تعداد ضربات برای هر طرف به 3 محدود شد.

1922:نخستین دوره رسمی مسابقات در بروکلین با حضور 27 تیم از ایالت امریکا برگزار شد.

1930:نخستین بازی والیبال ساحلی دو نفره انجام شد.

1947:فدراسیون بین المللی والیبال بنام Federation Internationale De Volley-Ball با اختصار FIVB تشکیل شد.

1948:نخستین دوره مسابقات رسمی والیبال ساحلی انجام شد.

1949:نخستین دوره مسابقات جهانی والیبال در شهر پراگ چک اسلواکی برگزار شد.

1964:والیبال برای نخستین بار به جمع بازی های المپیک در ژاپن پیوست.

1987:FIVB والیبال ساحلی را نیز به مجموعه مسابقات جهانی ورزشهای گوناگون افزودند.

1996:والیبال ساحلی دو نفره نیز به عنوان ورزش رسمی المپیک شناخته شد.

 
اصطلاحات تخصصی والیبال :
دیپ :

در اصطلاح والیبال به معنای « جا خالی » ( انداختن توپ به شکل آرام و با نوک انگشتان به پشت مدافعان روی تور ) است .

پایپ در ورزش والیبال :
آبشاری که از منطقه ی 6 و پشت خط یک سوم زده می شود.

خط یک سوم :
در زمین والیبال دو خط یک سوم وجود دارد که زمین را به سه قسمت مساوی تقسیم می کند .

ضربه زدن در والیبال :
مهم ترین ضرباتی که در والیبال زده می شود عبارت اند از :آبشار ، ساعد و سرویس .

آبشار در والیبال:
آبشار به ضربه ای گفته می شود که مهاجم در جریان بازی با کمک گرفتن از چهار انگشت به هم چسبیده ی یک دست ، به توپ می زند و آن را با قدرت به سمت زمین حریف می کوبد . برای زدن آبشار ، بازیکن به هوا می پرد و یک دست خود را به صورت کشیده به سمت توپ می برد و به آن ضربه می زند . در این حالت ، دست به صورت عمودی است و انگشتان در بالا ترین حالت ممکن قرار دارند.

ساعد در والیبال:
برای ساعد زدن ، مدافع باید به حالت نیمه نشسته یا نیمه ایستاده قرار گیرد ، دو دست را در کنار هم قرار دهد و مشت کند ؛ به شکلی که دو انگشت شست وی بدون خم شدن در کنار هم قرار بگیرند . آنگاه با مچ دست یا ساعد خود به توپ ضربه بزند . معمولا از « ساعد »برای دفاع در برابر ضربه ی محکمی که از روی تور عبور می کند و در حال خوابیدن روی زمین است ، استفاده می کنند . در ساعد زدن مسئله ی مهم این است که توپ نباید دو بار به دست مدافع برخورد کند .

سرویس در ورزش والیبال:
هر مسابقه ی والیبال با ضربه ی سرویس آغاز می شود . برای سرویس زدن ، یک بازیکن به پشت زمین تیم خود می رود . توپ را به هوا می اندازد و در حالی که دستانش در حالت کشیده و به موازات شانه است ، با کف دست به آن ضربه می زند.

زننده ی سرویس می تواند سرویس خود را به صورت ساده بزند ؛ یعنی موقع ضربه زدن به توپ از زمین جدا نشود اما اگر در این هنگام ، خود نیز بالا بپرد و به شکلی آرام به توپ ضربه بزند ، سرویس را « سرویس تنیسی » می نامند.

در « سرویس پرشی » ، که نوع مرسوم سرویس زدن است ، بازیکن توپ را در مقابل خود ، جلوتر از محلی که ایستاده است ، می اندازد . آنگاه به سمت جلو می پرد و مثل آبشار با تمام قدرت به توپ ضربه می زند.

 

داوری
هر مسابقهٔ والیبال دو داور اصلی دارد یکی داور اول که در بالای تور می‌باشد و دیگری داور دوم می‌باشد که روبروی داور اول می‌ایستد و در مواقعی خاص اجازهٔ سوت زدن نیز دارد. چهار (یا دو) داور خط دور تا دور زمین والیبال می‌ایستند و با پرچم داور اول را در امر قضاوت یاری می‌دهند. دو داور هم پشت میز منشی هستند یکی داور منشی و دیگری هم کمک منشی که کار ثبت امتیازات، تعویض‌ها و اخطارها را بر عهده دارند. سرداور هم به عنوان ناظر می‌بایست در تمام دیدارها حضور داشته باشد.

 

خطاهای والیبال:

در هنگام زدن سرویس، اگر پای بازیکن روی خط قرار گیرد، خطا محسوب می‌شود.
اگر در هنگام زدن اسپک یا دفاع یا دادن پاس، پای بازیکن به‌طور کامل از خط وسط زمین عبور کند، خطا محسوب می‌شود.
۳- چنانچه دست مدافع یا اسپکر، به نوار سفید بالای تور که ۷ سانتی‌متر است برخورد کند، خطا محسوب می‌شود و اگر دست یا بدن به دیگر قسمت‌های تور برخورد کند، خطا خواهد بود. در واقع، برخورد بازیکن به تور والیبال به هر شکل، خطا محسوب می‌شود.

اگر هنگام پاس دادن، دریافت توپ، اسپک زدن یا ردن کردن توپ به سمت زمین مخالف، توپ از یک دست یا هر دو دست با مکث رها شود، خطا است (حمل توپ تلقی می‌شود). همچنین اگر منطقه توپ شناور به هنگام اسپک با مکث و کنترل تعویض شود خطا است (حمل توپ تلقی می‌شود).
آنتن موجود در طرفین بالای تور، محدوده تور را مشخص می‌کند و اگر توپ به آنتن بالای تور یا خط فرضی ادامه آنتن برخورد کند خطا می‌باشد و توپ برای سرویس زدن به تیم مقابل داده می‌شود.
توپ سرویس، دفاع روی تور ندارد، مگر اینکه توپ سرویس در نقطه‌ای پایین‌تر از نوار سفید رنگ بالای تور که هفت سانتی‌متر است، دریافت شود.
اگر توپ از روی تور رد شده باشد رد محسوب می‌شود و برخورد دست به توپ خطا است. (به عنوان مثال توپ از لبه تور جدا شده در زمین تیم الف باشد و بازیکن تیم ب به توپ ضربه بزند یا آن را لمس کند).
۸- زننده سرویس پس از سوت داور ۸ ثانیه فرصت دارد سرویس بزند. در غیر این صورت و اتلاف وقت، خطای ۸ ثانیه محسوب می‌شود.

اگر یک بازیکن، دوبارِ پی در پی به توپ ضربه بزند خطای دو ضرب محسوب می‌شود.
اگر تیمی بیش از سه بار به توپ ضربه بزند، خطای چهار ضرب محسوب می‌شود.
اگر بدون جدا شدن توپ از دست، سرویس زده شود، خطا محسوب می‌شود. به این معنی که ابتدا باید توپ از دست جدا شود و سپس به آن ضربه زده شود.
بستن مسیر دید تیم دریافت‌کننده سرویس، از سوی بازیکنان تیم زننده سرویس، غیرقانونی است و خطا محسوب می‌شود. (بازیکنان تنها مجاز به بالا آوردن دست‌ها تا حدود قد خود هستند)


دیگر
فشار داخل توپ، ۰٫۳ تا ۰٫۳۲۵ (کیلوگرم بر سانتیمتر مربع) است.
هر تیم شامل ۱۴ بازیکن می‌شود؛ که ۶ نفر آن‌ها در زمین قرار می‌گیرند.
سه بازیکن در خط جلو و سه بازیکن در خط عقب قرار می‌گیرند.
زمانی که سرویس زده می‌شود، سه بازیکن خط جلو باید در جلوی بازیکنان خط عقب قرار گیرند.
بازیکن از قطاع دایره سمت راست خط عقب با یک دست سرویس می‌زند.
زمانی که توپ در زمین وارد می‌شود، بازیکنان می‌توانند برای پرتاب توپ به هر نقطه‌ای حرکت کنند، حتی اجازه دارند که برای جلوگیری از تماس توپ با زمین، به خارج از زمین بروند.
دو تیم ۶ نفری با یکدیگر روبرو می‌شوند. داور در بالای تور قرار گرفته و ناظر بر اجرای مسابقه بوده و سوتی در دست دارد. سرداور نیز مقابل او قرار می‌گیرد. بازیکنان در وضعیت آماده‌باش بوده و دست‌ها، انگشتان، بازوها و پاها در حالات مطلوب قرار می‌گیرند. بازیکنان در مرکز زمین می‌ایستند و در این محل بیشتر حمله‌ها شکل می‌گیرد، به‌طوری‌که یکی از آن‌ها در نزدیک تور ایستاده و بقیه بازیکنان فرم w را تشکیل می‌دهند.

معمولاً ضربهٔ اول متعلق به پاسور نمی‌باشد و هنگام دریافت، بازیکنان باید توپ زده شده توسط تیم مقابل را به دست پاسور رسانده تا او توپ را به دیگر بازیکنان پاس دهد و آن‌ها توپ را به زمین مقابل بفرستند.
بعد از هر رالی که مالکیت توپ عوض شود تیمی که سرویس‌کننده می‌شود قبل از سرویس باید بازیکنانش تغییر جا بدهند به این تغییر جا چرخش می‌گویند.



روش تمرین پلایومتریک
این روش تمرین در دهه ۱۹۶۰ توسط دانشمندان اتحاد جماهیر شوروی ابداع شد. هدف این بود که قدرت پرش ورزشکاران روسی بیشتر شود. به تدریج این تکنیک در بین تمام کشورها رواج پیدا کرد، چون ثابت شد این روش در اکثر ورزش‌هایی که نیازمند دویدن سریع و پرش هستند بسیار مؤثر است.

پلیومتریک‌ها تمریناتی هستند که عضلات را قادر می‌سازند تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن به حداکثر توان دست یابند. انجام این تمرینات قدرت فوق‌العاده‌ای به فرد می‌دهد و کمک می‌کند تا پرش عمودی خود را -که یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های یک والیبالیست است- افزایش دهد. این تمرینات می‌تواند سرعت و عکس‌العمل فرد را در والیبال بسیار افزایش دهد و می‌تواند حتی پرش وی را تا ۴۰–۵۰ اینچ و حتی تا ۶۰ اینچ (۱۰۰–۱۵۰ سانتی‌متر) افزایش دهد.

تمرین‌های پلیومتریک در یک مدت کوتاه زمانی نیروی زیادی را از سیستم عصبی و عضلانی ورزشکار می‌گیرد، همچنین فشار زیادی را به مفاصل او وارد می‌کند، اگر این تمرینات خارج از برنامه‌ریزی صحیح و دقیق انجام گیرد ممکن است آسیب‌های سختی را بر روی مفاصل و عضلات ایجاد کند.

نمونه‌ای از پرش‌های پلیومتریک، پرش‌های عمودی پشت سر هم و پرش‌های موسوم به box depth (عمق خرک) می‌باشند که هر دوی آن‌ها برای والیبالیست‌ها آشنا می‌باشند. در هر دوی این تمرینات، بدن نسبت به زمین عکس‌العمل نشان می‌دهد. در هر دو تمرین ورزشکار روی زمین فرود می‌آید و بلافاصله دوباره بالا می‌پرد. هنگامی که پاها به زمین‌می‌خورند، بدن (به ویژه عضلات پا) مجبور می‌شوند که وزن شخص را جذب کنند. این نیرو که باعث جذب وزن بدن می‌شود در واقع انرژی است که می‌توان از آن بهره برد. این انرژی برای مدت یک هزارم ثانیه ذخیره می‌شود و سپس هنگامی که عضلات شل می‌شوند تلف می‌شوند و از بین می‌روند. کلید کار، بهره بردن از این انرژی با حداکثر سرعت ممکن برای دوباره بلند شدن از زمین است و این همان کاری است که تمرینات عمودی پشت سر هم و پرش‌های باکس دمپس بدن را برای آن آماده می‌کنند.

همچنین بخوانید :

هامبورگ
18 نکته برای افزایش روحیه در ورزش
نکاتی که قبل از ازدواج باید در مورد همسرتان بدانید!

کنفدراسیون‌ها

نقشهٔ کنفدراسیون‌های قاره‌ای عضو اف‌آی‌وی‌بی
فدراسیون بین‌المللی والیبال یا به اختصار اف‌آی‌وی‌بی (FIVB)، کنفدراسیون بین‌المللی ورزش‌های والیبال، والیبال ساحلی و والیبال چمنی است که در سال ۱۹۴۷ (میلادی) در پاریس، فرانسه تشکیل شد و هم‌اکنون ۲۲۰ کشور عضو آن هستند. مقر فدراسیون بین‌المللی والیبال در لوزان، سوئیس واقع شده‌است. بیش از پنج کنفدراسیون قاره‌ای در ریاست اف‌آی‌وی‌بی هستند:

     کنفدراسیون والیبال آسیا (AVC) در آسیا و اقیانوسیه
     کنفدراسیون والیبال آمریکای جنوبی (CSV) در آمریکای جنوبی
     کنفدراسیون والیبال آفریقا (CAVB) در آفریقا
     کنفدراسیون والیبال اروپا (CEV) در اروپا
     کنفدراسیون والیبال آمریکای شمالی مرکزی و کارائیب (NORCECA) در شمال، آمریکای مرکزی و کارائیب

 

اثرات مفید ورزش والیبال بر بدن انسان
• افزایش حداکثر جذب اکسیژن در بدن.

• افزایش کارآیی قلب از طریق حجم خون پمپ شده در یک ضربان.

• کاهش تعداد ضربان قلب و کاهش فشار خون.

• کاهش عوارض و احتمال مرگ و میر ناشی از نارساییهای قلبی.

• کاهش مقاومت عروقی برای عبور دادن جریان خون.

• افزایش جریان خون منطقهای و نقل و انتقال اکسیژن به بافتها.

• افزایش توانایی بدن در مصرف اسیدهای چرب آزاد به عنوان سوبسترا در هنگام فعالیت.

• افزایش تولید لیپوپروتئینهای سنگین (hdl) که برای بدن مفید هستند.

• افزایش و بهبود تحمل بدن در هنگام تمرین.

• کاهش و یا از بین بردن چاقی و افزایش قدرت عضلانی.

• افزایش تولید اندروفینها که مخدرهای درونی هستند.

• افزایش تولید عرق به هنگام فعالیت که در نتیجه تحمل بدن در برابر گرما بالا میرود.

• جلوگیری از استئوپروز یا پوکی استخوان در صورت انجام تمرینات تحمل وزن.

• افزایش تحمل گلوکز در بدن.

• افزایش تحمل کار بدنی و کاهش تنگی نفس در بیماران مبتلا به انسداد مزمن ریه.

محدودیت سنی والیبال :
سنین 12 _10 سالگی :سطح شعور و فهم و توانایی یادگیری ، تعادلی حرکتی کودک افزایش می یابد و می تواند حرکت های پیچیده و تکنیک و تاکنیک را یاد بگیرد و در ورزش های سازمان یافته و برخوردی شرکت کند.


کالری مصرفی در هر ساعت :

نوع فعالیت 73 کیلوگرم 91 کیلوگرم 109 کیلوگرم

والیبال 292 364 436

بهترین والیبالیست حال حاضر دنیا
1 - زایتسف (ایتالیا )

2 - موزرسکی ( روسیه )

3 - اندرسون ( آمریکا )

4 - معروف (ایران )

 

منبع: namnak